mate-jen-jednu-sanci-jak-vybrat-kameramana-a-fotografa

Máte jen jednu šanci vybrat správně

Kvůli špatné volbě kameramana svatbu opakovat nebudete. 

Přečtěte si 9 tipů a udělejte si jasno v tom, jak bude vzpomínka na váš slavný den vypadat.

Pět minut čtení vám ušetří hodiny hledání toho pravého. Kameramana, samozřejmě. Toho pravého pro život už máte.

#1

Rezervujte včas

Pokud máte pocit, že je váš potenciální kameraman dobrý, nejspíš to nejste jen vy, kdo má o jeho služby zájem. Těch „svatebních“ víkendů v roce není mnoho a proto ti nejžádanější mají většinu termínů obsazenou už 1 rok dopředu. Plánujete-li svatbu v jiný den než sobotu, je šance, že váš kameraman bude dostupný, mnohem větší.

v
#2

Přečtěte si recenze

Zkuste si na internetu najít, jaké zkušenosti s vaším potenciálním kameramanem měly ostatní nevěsty.

Do Googlu si zadejte dotaz typu:
“JménoKameramana zkušenosti” nebo mrkněte na jeho facebook, kde obvykle najdete také recenze. O kameramanech se také často diskutuje na různých fórech, třeba na Beremese.cz

Jak-vybrat-svatebniho-kameramana-pro-nejlepsi-svatebni-video_3
#3

Neřešte příliš vzdálenost

Hledáte kameramana pouze ve vašem kraji? Možná se omezujete zbytečně. Těch pár korun za dopravu navíc vám totiž může přinést spoustu výhod.

Kameramani totiž rádi poznávají nová místa a mohou se tak kreativně „vyřádit“. Málokoho baví stříhat video pořád z jedné a té samé lokace. Získáte tedy záruku toho, že vaše video bude svěží a databáze kameramanů k přebírání bude podstatně větší. Někteří kameramani dopravné ani neúčtují, protože je baví cestovat.

Jak-vybrat-svatebniho-kameramana-pro-nejlepsi-svatebni-video_4
#4

Roky praxe nemusí být výhra

Pokud váš potenciální kameraman točí svatby už 40 let, má určitě spoustu zkušeností a nic ho nepřekvapí. Ovšem sleduje také nové technologie a trendy v oblasti videa? Ještě dneska občas narazím na nabídku kolegů, kteří video odevzdávají na DVD. A to opravdu nechcete. Je váš kameraman i po takovém počtu svateb trochu kreativní a tvoří s nápadem? Neseká to jako Baťa cvičky?

Jak-vybrat-svatebniho-kameramana-pro-nejlepsi-svatebni-video_5
#5

One man show?

Vytvořit kvalitní video u živé události, to vyžaduje alespoň 2-členný tým. Takový asistent kameramana pomáhá natáčet z jiných úhlů, hlídá záznam zvuku a pomáhá také přemisťovat techniku. Někdy je to fakt cvrkot. Kameraman totiž obvykle používá mnohem více vybavení než fotograf.

Už odzvonilo časům, kdy kameraman stojí celý den na jednom místě a filmuje vše, co se pohne. Pokud chcete opravdovou filmovou podívanou, chtějte více-kamerový záznam.

Jak-vybrat-svatebniho-kameramana-pro-nejlepsi-svatebni-video_6
#6

Chtějte více hodin

Svatební přípravy stojí spoustu energie a také rodina a přátelé se obvykle v takovém počtu sejdou jen jednou za život. Pečlivě zvažte, jestli zvoleného rozsahu natáčení nebudete později litovat.

Doporučuji objednat si kameramana minimálně na 10 hodin, hosté si na jeho přítomnost trochu zvyknou a on tak získá prostor pro autentičtější záběry. Naladí se lépe na vaší rodinnou notu.

Jak-vybrat-svatebniho-kameramana-pro-nejlepsi-svatebni-video_7
#7

Krátké nebo i dlouhé video?

Ujasněte si předem, jestli chcete mít video pouze ve formě krátkého klipu (5 minut) nebo byste rádi také delší film. Totiž, ne každý kameraman delší film nabízí.

Jsem přesvědčen, že ten delší film (cca 35 minut) nejvíce oceníte až s odstupem času. Dojemné proslovy, úsměvy babiček, divné tanečky uprostřed parketu.. za ten den se toho stane tolik! Ale do krátké verze se to bohužel nevleze. Pokud si u mě delší verzi někdo neobjedná hned na začátku, po zkouknutí klipu ho obvykle přiobjedná. Už s tím tak nějak počítám a jsem připraven ho dodatečně sestříhat.

#8

Dobrý zvuk je základ

Obraz může být sebelepší, ale když je k tomu špatný zvuk.. fakt blbě se na to kouká. Každý filmař ví, že zvuk je polovina filmu a nesmí se podcenit.

Pro získání kvalitního zvuku nestačí používat pouze mikrofon na kameře, ale taky takové speciální malé mikrofony, které čistě zaznamenají slova oddávajícího, vaše sliby či proslovy u hostiny. Informujte se předem, jakým způsobem váš potenciální kameraman zaznamenává zvuk.

Jak-vybrat-svatebniho-kameramana-pro-nejlepsi-svatebni-video_9
#9

Vytvořte si skvělý tým

Zeptejte se vašeho kameramana, s kým se mu dobře pracuje a koho by Vám doporučil. Pokud vám jeho tip bude sympatický – gratuluji! Pravděpodobně jste našli skvělý tým. Každý rád spolupracuje s lidmi, kteří jeho práci nekazí a společně podávají kvalitní výsledek.

Někteří kameramani spolupracují POUZE s vybranými fotografy. To kvůli eliminování neprofesionálů, kteří například nezkušeně či bezohledně vstupují do záběrů apod.

O autorovi

Jmenuji se Luboš Konečný a nedávno tomu bylo 9 let, kdy jsem natočil svou první svatbu a začal do toho trochu šlapat. Za některá videa jsem také získal mezinárodní ocenění a celkově zvěčnil něco přes 130 svatebních příběhů (2021).

Své klienty se snažím co nejvíce poznat a vytvořit si s nimi přátelský vztah. Jsem přesvědčený, že pokud se poznáme ještě před samotnou svatbou, otevřeme si cestu k mnohem osobitějšímu videu. Je to v tom prostě znát.

Do každého videa dávám kus srdce a dělám ho tak, aby skutečně vyprávělo o vás dvou.

Více o mně
autor_lubos-konecy-forpix-svatebni-kameraman-svatbarium